Man kan aldrig veta vem som känner vem

Hör du till dem som tror att affärsnätverk bara är bra och fungerar om det är VD med i det eller att en trädgårdsmästare inte kan rekommendera dig till inköpschefer? Då får du tänka om. Att ignorera en enda nätverkskontakt kan vara förödande.

Ingen går runt med skyltar med namnet på dem vi känner. Men du skulle förmodligen bli chockad om du visste vilka inflytelserika personer dina bästa vänner faktiskt känner, utan att de har berättat det för dig. Du kan aldrig utgå ifrån att en vän, bekant eller referenspart inte har viktiga kontakter som kan vara till stor nytta för dig eller ditt företag.

Underskatta aldrig omfattningen av det kontaktnätverk som ditt affärsnätverk har tillgång till. En känd historia som ofta berättas i olika referensnätverk handlar om en projektledarkonsult som jobbade mot stora aktörer inom tillverkningsindustrin och som sökte referenser. Han kom att prata med en kvinna som drev en liten blomsterhandel, och hon verkade intresserad av att hjälpa honom. Konsulten meddelade henne högdraget att han inte kunde se hur hon skulle kunna vara till någon hjälp.

”Men, berätta vad du gör”, sa hon.

”Jag söker upp tillverkningsföretag och hjälper dem med deras processer. Jag är säker på att du aldrig har hört talas om någon av dem jag behöver få kontakt med.” Och så vände han på klacken och gick.

Kvinnan med blomsterhanden log och sa inget. Men hon hade en hemlighet. Bland hennes kunder fanns flera stora tillverkningsföretag, och hon kände personligen flera av deras höga chefer. Dessutom ägde hennes svärfar det största tillverkningsföretaget i stan. Hon var den bästa kontakten konsulten hade kunnat få, men henne hade han ohövligt vänt ryggen, omedveten om hur mycket pengar han hade kunnat tjäna. Hon log, men skulle inte ha något gott att säga om honom.

Vilket värde du tillför ett referensnätverk eller ett strategiskt samarbete beror helt och hållet på hur många relationer du har och vilken kvalitet det är på dessa. I ett typiskt nätverksteam på 20 till 40 personer är antalet referenser som skulle kunna förmedlas, bland alla tänkbara kontakter ett eller två led bort, nästan oräkneliga. Och det krävs ingen företagsledare för att få kontakt med en annan företagsledare, eller någon förmögen person för att presentera dig för en rik, inflytelserik person. Så fungerar inte världen nu för tiden – och ärligt talat, jag är inte säker på att den någonsin har det.

Om jannelindblom

Med ditt stöd och kryss hoppas jag få bli din representant i regionen efter valet i september 2018.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s