Det krävs arbete för att bygga sitt nätverk

I morse träffade jag en grupp företagare för att se om vi tillsammans skulle ha intresse av att starta ett nytt affärsnätverk.

Då jag tidigare startat ett tiotal affärsnätverk vet jag värdet av att alla har samma målbild, uppfattning och inställning till affärsnätverkande för att lyckas.

Min definition av affärsnätverkande är:

Nätverkande är en marknads- och affärsutvecklande funktion. Det bygger ut din kontaktcirkel, inte bara med dem som känner dig utan de som är villiga att göra allt för att hjälpa dig, därför att de litar på dig på samma sätt som du litar på dem.

Det handlar därför inte om att synas utan om att bygga relationer för att förtjäna förtroende.

Att nätverka tar tid och är ett arbete som skall göras. Därtill ligger det i många människors natur att tycka att det är lite jobbigt att träffa nya människor och göra ”jobbet” att knyta nya kontakter och relationer. Det är olustigt att ”störa och vara för påflugen” och kanske till och med bli avvisad.

Att bygga relationer som ger resultat är ganska enkelt. Omge dig med ”rätt” människor (personer med liknande värderingar som du själv och inga konkurrenter), träffa dem regelbundet och utbilda dem på vad du är duktig inom samt berätta vad du vill ha hjälp med.

Nätverkande är ingenting nytt men är idag större. För hundra år sedan skedde det mesta av nätverkandet på söndagar på kyrkbacken. Vi rörde oss då på ett litet geografiskt utrymme. Idag har vi hela världen att ta del av. Det finns till och med en studie, ”Six degrees of separation”, om hur nära din drömkontakt faktiskt är. Resultatet av den studien visar att hela jordens befolkning bara är högst sex handslag från varandra.

Nätverka kräver förberedelse
Ditt nätverk är en del av ditt kapital. Det är en konkurrensfördel och en stor tillgång att ha ett stort nätverk. Att kunna hjälpa till och enkelt svara på frågan ”-Känner du någon som…” bygger ditt varumärke och gör dig till en person som man enkelt refererar till.

Att vara förbered i mötet med nya personer är viktigt. Hur presenterar du dig, vad vill du att andra skall komma ihåg ifrån mötet med dig, vad vill du att andra skall tänka på när de tänker på dig? Detta kräver att man förberett sin sig och sin presentation.

Det krävs därför arbete för att bygga ditt nätverk och att underhålla det. Det kräver både planering, tid och engagemang.

Nätverkande fungerar alltid

Antingen pratar andra väl om dig, eller så säger de något annat. Man vi kan vara säkra på att människor pratar om varandra, även dig. Vad vill du att det skall säga?

Om jannelindblom

Med ditt stöd och kryss hoppas jag få bli din representant i regionen efter valet i september 2018.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s