Skapa en internationell tilväxtregion

Göteborg behöver fler företag. Företag som växer och anställer. Företag som genererar skatt. Företag som utvecklar Göteborgs identitet och hävdar oss på världsmarknaden.

Näringsklimatet i Göteborg är relativt andra delar av landet dåligt och blir allt sämre (se Svenskt Näringslivs ranking 2014 där Göteborg tappar 17 platser och nu ligger på plats 167). Det har vi inte råd med. Under den kommande mandatperioden, måste vi ta oss till den nationella toppen så att vi därefter kan påbörja klättringen mot en internationell topposition.

Det kräver till att börja med väl kända åtgärder som: bra skola, högskola och forskning. Effektiv infrastruktur. Attraktiva boende- och livsmiljöer. De kraven är starkare än någonsin. Men, de räcker inte;

  1. Det måste hända mycket mer, mycket fortare i Göteborg. Öka tempot i de politiska processerna. Ökat tempot i förvaltningars handläggning av ärenden relaterade till näringslivet. Överklaganden skall behandlas snabbt.

Vi behöver en ständigt pågående offentlig debatt om hur den offentliga sektorn stödjer näringslivet. Uppmana näringslivets organisationer att samla in och offentliggöra synpunkter från näringslivet.

  1. Göteborgspolitikerna skall vara så stolta över våra företag att det märks, långt utanför stadens och landets gränser. Vi behöver politiker som talar väl om våra företag, så ofta de får chansen!

Bygg ett showroom i centrala Göteborg där våra företag kan ställa ut och berätta om sina produkter så att både göteborgare och turister ser och hör vad vi gör i Göteborg.

  1. Nya företag behöver inte främst bidrag. De behöver krävande kunder. Där kan kommunen och regionen ta en kraftfull roll. Köp från ännu inte etablerade företag och ställ tuffa krav! Sådana krav ger oss bra företag.
  1. Anlita en grupp nypensionerade (och därmed kompetenta men oberoende) revisorer, affärsjurister och skatteexperter och ge dem i uppdrag att föreslå förenklingar avseende byråkratin för företagare. Lobba för förenklingarnas genomförande nationellt.
  1. Ta vara på kommunens möjligheter att fungera som kuvös för ny affärsverksamhet. Identifiera sådan verksamheter och kommersialisera den.

Denna text är skriven tillsammans med Anders Källström och Pontus Båth. Det vi har gemensamt är företagarbakgrund och att vi kandiderar för Moderaterna till Riksdag, region- och kommunfullmäktige

Texten är publicerad i GT – http://www.expressen.se/gt/ledare/debatt-sa-far-vi-ett-battre-foretagsklimat/

Om jannelindblom

Med ditt stöd och kryss hoppas jag få bli din representant i regionen efter valet i september 2018.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s