Alla hyllar entreprenörer

Alla hyllar entreprenörer och entreprenörskap samt vill vara nära dem. Alla vill se sig som näringslivets vänner. Men allt för få vill och vågar vara entreprenör.

Med entreprenör menas en person som tar initiativ till och organiserar en nyskapande verksamhet. Entreprenörskap handlar om kreativitet, risk, initiativkraft, experiment och mångfald.

Entreprenörer finns därför inte bara i näringslivet. Det finns även entreprenörer inom andra områden – forskning, kultur, i föreningslivet och politik.

Entreprenörer skapar nya verksamheter. Fyra av fem nya jobb skapas i små företag. Fler företag betyder fler jobb, fler skattebetalare och därmed kan vi bättre betala för vårt gemensamma ansvar som skola, omsorg och sjukvård. Vi vet att utveckling, arbeten och skatteintäkter kommer av personer som vågar och vill starta nya företag. Detta är därför en utmaning för Göteborgskommunerna och vår Region att underlätta för entreprenörer.

Nya företag är även viktiga för att etablerade och stora företagen skall kunna utvecklas. Innovationer och nytänkande gror hos entreprenörer och innovatörer. De små företagen tvingar de stora att förnya sig och bli effektivare och inte sällan leder det till att de köps upp därmed får stora företag in nytt blod och tänkande i en större organisation.

Vi kan gemensamt stötta en entreprenöriell miljö och underlätta skapandet av en internationell tillväxtregion.

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas som entreprenör är förmågan att byggas upp ett brett nätverk då man inte ofta eller aldrig klarar av att genomföra allt själv. Genom arenor och kluster för likasinnade skapas nätverk. Människor utvecklar och gör affärer med människor. Aldrig företag med företag. Områden och entreprenörshus är exempel på klustertänkande som underlättar mänskliga möten och därmed nytänkande, utveckling och tillväxt. Kunskapskluster skall vara givet i en internationell tillväxtregion. Idag har vi grunden till det inom fordonsteknik, logistik, life science, film och sjöfart. Men det behövs fler i Göteborgskommunerna och Regionen.

Tillgång till kapital och kompetens är själva grunden för att kunna växa. En miljö som har detta stödjer entreprenörskap på bästa sätt.

Känsla är lika viktigt för entreprenörer som för andra, känslan att det man skapar är viktigt. Attityden hos politiker och tjänstmän som entreprenörerna möter i Göteborgskommunerna och Regionen har betydelse. Är det här man vill vara och skapa nya företag eller är bättre någon annanstans?

Entreprenörer som lyckas har krävande kunder. Göteborgskommunerna och Regionen är stora inköpare vilket medför stor möjlighet att vara en krävande kund. Offentlig ekonomi kan genom ett nytt EU-direktiv också möjliggöra upphandlingarna till att bättre stödja mindre företag genom att t ex dela upp upphandlingarna i mindre enheter samt uppmuntra kombinationsverksamhet.

Vi behöver en framtidsvision för Göteborgskommunerna och Regionen om vad vi vill vara och som andas framtidstro. Utifrån den behövs en tydligt attityd och handlingar som underlättar för dem som vågar riskera, entreprenörerna, att starta nya verksamheter. Då kan vi bli en internationell tillväxtregion.

Om jannelindblom

Med ditt stöd och kryss hoppas jag få bli din representant i regionen efter valet i september 2018.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s