Detta är en vision som bygger på utveckling och tillväxt

Politik är att vilja, samlas kring en tydlig vision och arbeta för att nå den. Valet handlar om hur vårt samhälle skall se ut imorgon och för kommande generationer. Om vi lyckat vill jag kunna läsa följande artikel i GP den 7 oktober 2064

Ytterligare ett Nobelpris till Göteborg

Igår meddelade att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2064 tilldelas Dahab Svensson, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Detta är Göteborgs fjärde Nobelpris, år 2000, 2057, 2061 och nu 2064.

I sin kommentar tackade Dahab Svensson sina kollegor, familj och sin stad som möjliggjort denna framgång.

I en tidigare intervju har professor Dahab Svensson berättat om sin historia. Född i Eritrea med en mamma från landet och med en svensk far flyttade hon nio år gammal till Göteborg. Göteborg var då en stad som hamnat efter och som vågade göra en historisk satsning för att ta sig ur sitt vakuum – en av de största utbildningssatsningarna någonsin, lika investerade av Göteborgs olika kommuner, regionen och nationen.

Resultatet av denna satsning gjorde att Dahab kände sig välkommen till Göteborg och snabbt kom in i samhället. Skolgången var rolig, inkluderande och fokuserad på kunskap. Satsningen som Göteborg då gjorde krävde fler människor som kunde bidra för att denna satsning skulle nå resultat. Det innebar att Göteborg blev en av de mest internationella städerna i Europa. Studenter, forskare, innovatörer, entreprenörer, konsulter och kapital från hela världen lockades till Göteborg. Med skolor på svenska, engelska, mandarin, spanska och tyska blev Göteborg en possessiv smältdegel. Då studenter från hela världen fritt fick studera i Göteborg så skapades ett klimat och värdering där alla var välkomna och man såg till vad var och en kunde, inte var man kom ifrån. De flesta av dessa studenter åkte hem efter avslutade studier, men Göteborg fanns kvar hos dem som ett possessivt minne – de blev ledande Göteborgsambassadörer. Detta, berättar professor Dahab Svensson, skapade hennes viktigaste nätverk, människor över hela världen, som pluggat några år i Göteborg i början av sina karriärer.

Med den satsning som hade sin start efter beslut 2014 utvecklades både förskola, grundskola, gymnasium och högre studier till världsklass. Detta skapade en stad dit även medföljande, familjerna till de som åkte hit för att arbeta, ville. Ingen kände sig utanför för, alla var välkomna. Även de flyktingar som kom hit från krigshärdar runt omkring på jorden.

Alla blev naturligtvis inte forskare och innovatörer. Göteborg har ju sin gamla historia som internationell handelsstad och detta tog fart. Med många nationaliteter var önskan stor om internationell mat och saker. Vi hade folk på plats som kunde språk, kultur och hade nätverk över hela världen. För mig och min mamma, berättar Dahab Svensson, var det enkelt att några gånger i veckan äta Eritreansk mat och handla andra saker från mina rötter. Att ta med vänner till ”min” restaurang var alltid uppskattat och jag fick följa med till andra länders kök. Göteborg var ju även tidigare en känd restaurangstad men nu blev vi nummer ett på cross kitchen i världen. Göteborg lever ju numera dygnet runt. Restauranger, kultur och handel sker vid dygnets alla timmar. Västsverige är idag en av de regioner i Europa där flest nya företag startas. Detta från forskning, innovationer, handel och tillverkning men även inom hantverk, mat, service och kultur/underhållning.

Samtidigt som utbildningssatsningen tog Regionen, VGR, ett stort ansvar, Möjligheten för forskning inom framförallt mitt område medicin underlättades. Man identifiera de områden där vi kunde nå världsklass. Idéer och kreativitet skapas när människor samlas varför ett strukturerat samarbete mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor skapades. Klusterbildningar med entreprenörer, kapital, region och akademi.

Allt detta gjordes hand i hand med att det byggdes infrastruktur så man kunde bo både på landet eller i stan men att det sällan tog mer en en timme med kollektivtrafik att komma till jobbet. Alla studenter och andra som flyttade hit fick enkelt en bostad. Västsverige blev sammanhängande.

Man känner sig trygg i Göteborg. Arbetslösheten är låg, studieresultaten i grundskolan höga, lärlingssystemet som infördes med utbildningssatsningen gör att ingen är utanför och myndigheterna är lätta att nå med vänligt bemötande. Tidigare har folk berättat för mig att den enda myndighetskontakten många hade var med polisen. Med satsningen som startade 2014 skulle polisen vara närvarande där folk bor men arbeta i nära samarbete med andra delar av samhället. Det skulle inte gå så långt utan de som började komma fel blev sedda och ledda rätt.

Jag bor nu med min familj i Ulricehamn, arbetar på Sahlgrenska och har 45 minuter till jobbet med tåg. Mina föräldrar har ett serviceboende i Göteborg som de valt själva, främst för deras inriktning på kultur. Göteborg som kulturstad är ju nu omvittnad. Satsningen på ny kreativ kultur var stor och håller i sig. Det är inte så att reproducerande kultur inte finns men det Göteborg är känt för är nytänkande och innovation kultur, där även okända namn får stöd. Folk kommer hit från hela välden för att skapa tillsammans med andra.

Därför vill jag tacka mina kollegor, familj och min stad som möjliggjort mina framgångar. Förra året blev VG regionen utsedd till Europas bästa arbetsgivare. Motsvarande betyg får kommunerna i Göteborg. Man är stolt över att bo och verka i denna delen av världen.

Detta är en vision som bygger på utveckling och tillväxt. En vision som gör Göteborg och Västsverige till en internationell tillväxtregion. En vision som gör att våra barn och barnbarn önskar bo kvar i vår del av världen.

Om jannelindblom

Med ditt stöd och kryss hoppas jag få bli din representant i regionen efter valet i september 2018.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s