Tätt samarbete är vägen framåt för Västsverige

Debattartikel i GP den 31 juli

https://www.gp.se/nyheter/debatt/t%C3%A4tt-samarbete-%C3%A4r-v%C3%A4gen-fram%C3%A5t-f%C3%B6r-v%C3%A4stsverige-1.3517403

Utveckla Västsverige gemensamt

Om vi vill skapa en internationell tillväxtregion behöver vi öka vår attraktionskraft. Det kräver samarbete mellan kommuner, näringsliv och akademi. Göteborg behöver vara en fungerande motor för västra Sverige och alla 49 kommunerna i Västra Götaland behöver skapa samordning.

Attrahera kompetens

Kompetensförsörjning hindrar många företag att växa. Till det kommer utmaningen, arbete för dem som saknar arbetslivserfarenhet och kontakter. Matchningen behöver bli bättre. En del av lösningen är ökad satsning på validering av gammal kunskap och kunskap från andra länder mot svenska krav.

Vi behöver fler som vill flytta hit. Våra företag behöver kunskap. Väntan på tillstånd från Migrationsverket och brist på bostäder minskar tillväxtmöjligheten för flera av våra företag.

Samtidigt har vi unga som tar examen men inte får arbete i vår region. Det är en stor förlust för oss att vi har färdigutbildade som flyttar för att vi inte har arbeten som motsvarar deras utbildning. Ett sätt att minska denna förlust skulle vara att etablera mer statlig förvaltning till Västsverige.

Attrahera kapital

Arbetet med att lyfta frågan kring tillväxtkapital är viktigt. Mycket görs bra men fler insatser behövs. Attityden till entreprenörer är viktig. Deras möjlighet att dela med sig av kunskap och kapital gör skillnad. Synliggör entreprenörer som och skapa förebilder för nästa generations entreprenörer. Företagare är hjältar och ska visas uppskattning. Både i med och motgång, alla satsningar inte kan bli succé.

Attrahera etableringar

Västsverige behöver vara aktiv i arbetet med att attrahera hit lokaliseringar. Speciellt efter ett kommande Brexit. Det inkluderar arbetet för medföljande. Även make och barn behöver komma in i samhället. Flyttningshjälp med praktiska frågor behöver fungera även för mindre verksamheter som inte själva kan hantera denna typ av frågor.

Attraktivitet och attityd får ett tydligt exempel i GP den 8 mars. Conghui An, vd för Geely, säger ”Näringslivsklimatet i den här regionen är, i våra ögon, inte speciellt välkomnande”. Hundratal kinesiska ingenjörer fått vänta på svenska visum. Även brist på bostäder har resulterat i att färre kineser åker och arbeta i Sverige.

Geely har intresse av att placera sitt regionala huvudkontor för Europa i Västsverige. Med deras satsning i dotterbolag Cevt planerar de för investeringar om ca 6 miljarder under minst 5 år i Västsverige.

Det är ett tydligt exempel på hur viktigt arbetet och samordning för att skapa attraktivitet och attityd är.

Jan Lindblom (m)

Göteborg. Ledamot Regionutvecklingsnämnden

Henrik Sundström (m)

Uddevalla. Ledamot Regionutvecklingsnämnden

Annonser

Om jannelindblom

Med ditt stöd och kryss hoppas jag få bli din representant i regionen efter valet i september 2018.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s